Halloween - série

Halloween - série slasher hororů

V roce 1978 přichází do kin horor, který definoval podžánr zvaný slasher (spolu s další sérií Pátek 13.). Na plátna kin ho přivádí režisér John Carpenter spolu se scénáristkou Debrou Hill. Název je stručný: Halloween.

Halloween je svátek v USA velmi populární. Lze jej překládat jako Předvečer svátku všech svatých a svou popularitu získal především u dětí, které chodí v podvečer na koledu (Trick or Treat) a dostávají spoustu sladkostí. Děti chodí převlečené v kostýmech často velmi strašidelných. Mnoho dospělých jim připravuje hororvé výzdoby dveří a domu. Symbolem svátku je vydlabaná dýně, často osvětlená svíčkou.

Od roku 1978 však Halloween spojujeme i s Michaelem Myersem. Ten jako malý chlapec bez zjevné příčiny pobodal svou sestru. O několik let později uniká z detenčního ústavu a s maskou Kirka ze Star Treku a overalu automechanika brouzdá Haddonfieldem s cílem najít svou další sestru Laurie Strode. Během svého řádění o svátku Halloween se jeho body count nebezpečně zvyšuje...

Mlčí, své oběti nehoní, ale v klidu dojde, zabíjí bez slitování a bez jakékoli příčiny. Jeho oči jsou ty nejčernější, které Dr. Loomis, muž jež ho pronásleduje, viděl.

Na béčkový horor měl Halloween slušný úspěch a otevřený konec vybízel k pokračování. Druhý Halloween tak navazuje na tu samou noc jako první. Opět se jedná o slušný horor. Halloween III byl šok a jde o nejzatracovanější díl série: film jde zcela jiným směrem a postava Michaela Myerse se vůbec neobjevuje. 

4. a 5. díl jsou jistým sequlem k původní dvojici, hlavní roli po Jamie Lee Curtis přebírá Donald Pleasence jako Dr. Loomis a jde o standardní slasher horory v duchu 80. let. Velmi výraznou roli ztvárnila Danielle Harris (také známá z Posledního skauta).

6.Halloween je trochu bizár i díky prapodivnému konci s mužem s ostruhy, který vystřílí policejní stanici jako T-800 v Terminátorovi. Fanoušci nicméně mají plnou hlavu teorií k diskusím.

Zdá se, že série je vyčerpaná. V roce 1998 však přichází překvapení: Jamie Lee Curtis se vrací jako Laurie Strode a do kin přichází Halloween: H20 odehrávající se o 20 let později a ignorující 3.-6. díl série. Tempo je i díky skromné stopáži svižné, souboj Laurie vs Michael velmi solidní a finále fascinující. I přes nejnižší body count jde o skvělý film a důstojnou oslavu 20. výročí.

Halloween: Resurrection je špatný vtip.

Série se ujímá Rob Zombie a vznikají Halloween (2007) a Halloween II (2009). První film není špatný i když odmítá spoustu toho, co Carpenter a Hill definovali. Druhý je vyloženě slabý. 

Rok 2018 a pro mnoho fandů se opakuje rok 1998 kdy Jamie Lee Curtis vstoupila do série. Nyní se vrací opět (po 40 letech) a film se stává prakticky ihned hitem (s R ratingem vydělal cca 250 mil USD - zdroj: Box Office Mojo). Diváci a fans jsou opět víceméně spokojeni!

O 3 roky později znovuzrozená sága pokračuje filmem Halloween Kills. Jde o čistokrevný slasher, který trochu nenaplnil očekávání a body count je extrémní.

V roce 2022 Halloween prozatím končí filmem Halloween Ends. Názory jsou víceméně záporné, celý filmu a závěr jsou pojaty zcela neočekávaně a samotný Michael Myers zaznamenává nejnižší body count historie a navíc se ve filmu objevuje jen sporadicky.

Myers, Voorhees, Krueger a Leatherface: velká 4 klasických hororů, které z trůnu zatím nikdo nesesadil. Všichni se dočkali Premium Format sochy od Sideshow - kromě Myerse. PCS ohlásili na rok 2019 sochu v měřítku 1/3. Akční figurku v měřítku 1/6 vydalo vloni ThreeZero (bohužel zrovna z 6. dílu). NECA sklidili obrovský úspěch se svou figurku Michael Myerse Ultimate na kterou navazuje figurkou z Halloweenu 2, Retro figurkou a 1/4 figurkou z Halloweenu z roku 2018. Skvělou figurku představilo Mezco Toyz ve své vymazlené sérii One:12. 

V roce 2019 také vychází figurka Laurie Strode od NECA a věřme, že se dočkáme i licencované figurky v populárním měřítku 1:6

Studio Trick or Treat nabízí širokou škálu masek ze všech dílů a přichzí s figurkou Michaela Myerse z prvního filmu a filmu z roku 2018. 

Po obrovském úspěchu postupně vydává všechny verze vč. bloody verzí.

Body count jednotlivých filmů:

Halloween (1978)

7

Halloween II (1981)

10

Halloween III (1982)

21

Halloween 4 (1988)

19

Halloween 5 (1989)

20

Halloween 6 (1995)

17

Halloween H20 (1998)

7

Halloween: Resurrection (2002) 

11

Halloween (2007)

20

Halloween (2009)

19

Halloween (2018)

18

Halloween Kills (2021)

34

Halloween Ends (2022)

11+3

vč. "úmrtí" Michaela Myerse v určitých dílech

Akční figurky a merch Halloween najdete v sekci Halloweenzde

Michael Myers and Laurie Strode fight in 'Halloween Ends.'